Aká je funkcia steviozidu?

Steviozid je prírodné vysokopevnostné sladidlo. Je to sladká prísada extrahovaná z rastliny stévia. Hlavnými zložkami steviozidu sú zlúčeniny nazývané steviozid, vrátane steviozidu A, B, C atď. Tieto steviozidy majú veľmi vysokú sladkosť Intenzita, ktorá sa pohybuje od stoviek až tisíckrát vyššia ako u sacharózy, a neposkytujú takmer žiadne kalórie. Aká je teda funkcia steviozidu? Poďme sa na to spoločne pozrieť v nasledujúcom texte.

Aká je funkcia steviozidu?

Stevioside je prírodné sladidlo, tiež známe ako vysoko účinné sladidlá. Jeho hlavné funkcie sú nasledovné:

1. Náhrada sladkosti: Stevioside má intenzitu sladkosti mnohonásobne vyššiu ako sacharóza, takže ich možno nahradiť menšími dávkami, aby sa znížil príjem cukru. To je obzvlášť výhodné pre ľudí, ktorí potrebujú kontrolovať hladinu cukru v krvi alebo znížiť príjem kalórií.

2. Žiadne kalórie:steviozidsa v ľudskom tele len ťažko metabolizuje a neposkytuje kalórie. Naproti tomu sacharóza a iné cukry poskytujú viac kalórií, čo môže ľahko viesť k priberaniu a obezite.

3. Ochrana zubov: Na rozdiel od sacharózy nie sú steviol-glykozidy metabolizované baktériami v ústach za vzniku kyselín, čím sa znižuje riziko zubného kazu.

4. Dobrá stabilita: Steviozid je stabilnejší ako bežné cukry v podmienkach nízkeho pH a vysokej teploty, vďaka čomu sú vhodné na použitie pri varení a spracovaní.

5. Neovplyvňuje hladinu cukru v krvi:steviozidnespôsobí zvýšenie hladiny cukru v krvi, preto je vhodný pre pacientov s cukrovkou a ľudí, ktorí potrebujú kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Steviozid je široko používaný ako prírodné sladidlá v potravinách a nápojoch v mnohých krajinách, najmä pre ľudí, ktorí potrebujú kontrolovať hladinu cukru v krvi alebo znížiť príjem kalórií. Pretože steviozid má vysokú intenzitu sladkosti a nemá žiadne kalórie, potrebuje na splnenie len malé množstvo sladká chuť, ktorá pomáha znižovať príjem potravín s vysokým obsahom cukru, ako je sacharóza, a znižuje riziko chorôb, ako je cukrovka a obezita.

Vysvetlenie:Potenciálna účinnosť a aplikácie uvedené v tomto článku pochádzajú z verejne dostupnej literatúry.


Čas odoslania: 11. júla 2023